2011/10/30

Vaikeus valita
Tilanne: Kotosalla ollut äippä, jolla ei ole minkään valtakunnan koulutusta, eikä työpaikkaa, on alkanut miettiä aloittavansa koulun tammikuussa ja pistävänsä pikkuisen päivänpaisteensa päiväkotiin. On ilmennyt muutamia ongelmia toteuttamisen suhteen ja näitä pohdiskella on keretty polttamaan aski, jos toinenkin savuna ilmaan.

a. Tuloloukku. Opiskelemaan lähtö edellyttää lähes väistämättä lainan ottamisen, jota äippä jostain syystä vastustaa. Ala, jota äippä lähtisi opiskelemaan on kiinnostava, mutta lainan ottaminen ja tulojen tippuminen entisestään ei juurikaan natsaa. Kotona ollessa rahaa tulisi enemmän, mutta ammattipätevyys ja työllistyminen mahdollisimman pian olisi fiksumpaa tulevaisuutta ajatellen. Kyllähän lainankin voi aina myöhemmin maksaa takaisin, mutta jostain syystä arveluttaa.. Entä, jos koulut jäävät taas kesken?

b. Pakkomuutto, koska koulu on toisella puolen kaupunkia ja äipällä ei ole omaa autoa. Bussi on kallis ja on vaikea saada hoitopaikkaa bussimatkan varrelle. Asunto kaupungin keskustan lähettyviltä on erittäin hankala saada ja tässä taas tulee vastaan rahatilanne, keskustassa on kalliimpaa asua.

c. Toisaalta äippä tahtoisi olla kotona lapsen kanssa. Voisi opiskelua miettiä syksyllä uudestaan, mutta pelko kokonaan vieraantumisesta kodin ulkopuolisesta elämästä pelottaa, samoin se, että jaksaako taaperon kanssa enää edes olla kahdestaa vielä sitä puolta vuotta.

Ketään, kuka on paininut samantapaisten ongelmien kanssa? Kokemuksia opiskelijaäitien elämästä?

18 kommenttia:

 1. Olet miettinyt oppisopimusta? Vai tuetaanko sitä edes siellä teillä päin lainkaan? Oppisopparin palkkahan on huom. parempi kuin opintotuki eli palkka on se 5% huonompi kuin alin alan tes:n mukaisesti maksettava palkka. Mikä ala, saako olla utelias? :)

  VastaaPoista
 2. Nettilukio on myös yks vaihtoehto. Ja se jos mikä on muuten halpaa :)

  VastaaPoista
 3. Kokemuksia ei opiskelijaäitinä olemista mutta opiskelijaetäiskänä kyllä. Lainaa nostetaan sen takia että saa elatusmaksuja maksettua. Opintolainassa on kuitenkin maailman matalin korko, eikä niitä saa millään ulosottoon asti, jos vain hoitaa jälkikäteen asiansa hyvin eikä jää surkuttelemaan tilannetta. Maksuerät saa sovittua jopa niin alas kuin pariinkymppiin kuussa takaisinmaksettaessa, mikäs sen helpompaa. Tiukkaa se on, mutta ota huomioon että saat myös lapsilisän ja mahdollisesti olet lainanoton jälkeen oikeutettu sossulla käymiseen, että saa pojan hoitoon. Tiliensä piilottelun kanssa siinä saa pelata, mutta hei, ainakin oppii siinä kohtaa siitä mitä on oikea elämä eikä syö toisten verorahoja istumalla kotona miettimässä, miksi se naisen euro on keskimääräisesti vähemmän kuin miehen. Olet vissiin kuitenkin velvoitettu hakemaan kouluun ihan sen takia ettei ikää ole 25 vuotta eikä se mammaloma voi ikuisesti toimia siinä verukkeena sille ettei mihinkään ryhtyisi.
  Yleensä ne mammat kouluissa onkin niitä tehokkaimpia ja suorittaa kaiken mahdollisimman nopeasti pois alta että pääsee sinne työelämään ansaitsemaan.

  Tuohon ekaan oppisopimuskommenttiin että jos vielä ole terveydenhuoltoalaan viittaavasta kiinnostunut, niin oppisopparilla sinne ei pääse hyvin suurella todennäköisyydellä opiskelemaan.

  Ja aina kannattaa joka tapauksessa hakea! Ei ole mikään iso prosentti millä todennäköisyydellä pääsee sisään kouluun, ikinä ei tiedä millaisia hakijoita sattuu samaan aikaan sinne itseään tyrkyttämään. Ja aina voi lykätä opintojen aloittamista ja vastaanottaa silti koulutuspaikan, jos tuntuu siltä sisään päästessä, että pitää ensin käydä vähän ansaitsemassa rahaa.

  VastaaPoista
 4. Itse lähdin opiskelemaan kun poika oli sen 7kk vanha. En toisaalta olisi halunnut lähteä, mutta ajatus vuodesta vielä kotona ei houkuttanut.

  Opiskelu pienen lapsen kanssa vaatii omat keinonsa. Pitää järjestellä opiskelut kotona lapsen rytmin mukaan. Minulla on useimmiten jäänyt esim kokeisiin luku pienelle koska aikaa ei löydy aina.

  Koulussa tunnen välillä olevani "lomalla". Saa sitä omaa aikaa ja tekee se lapsellekin hyvää saada muiden lasten kanssa kontakteja :)

  VastaaPoista
 5. Olen opiskelja, mutta en äiti. Mietin, etä oletko ajatellut, että voisit hakea jonnekin töihin ensi kevääksi? Olisit puoli vuotta töissä, keräisit rahaa säästöön ja sitten olisi helpompi aloittaa koulu, ja ottaa vaikka sitä opintolainaakin jos tarvitsee. Ja lapsikin kannattaa viedä siinä 1,5vuoden nurkilla hoitoon, vanhempana hoidon aloittaminen voi olla hankalampaa.

  VastaaPoista
 6. Mie alotin koulun nyt syksyllä ja poika on ryhmiksessä hoidossa. Tosi hyvin on mennyt, Lenni viihtyy hoidossa ja saa hoitajiltakin huomiota tarpeeksi ku on vaan kuusi lasta ja kaksi hoitajaa. Aikatauluelämistähän tää nyt on ku joudun kulkee bussilla kouluun ja aamulla viedä Lenni aamupalalle hoitoon. Mut tyytyväinen oon ollu tähän ratkasuun ja viikonloput on huippuja ku näkee et Lenni nauttii kotona olemisesta mut silti menee maanantaina aina nätisti hoitoon. :)

  VastaaPoista
 7. Hei miul on kans hävinny siun numero ja miul on uus numeroki! Viikonloppuna olisin nimittäi tulos sinne suunnalle. :)

  VastaaPoista
 8. Pienen lapsen päivä hoidossa on yhtä rankka kuin äidin töissä/koulussa. Lapsi joutuu kilpailemaan huomiosta ja ryhmät ovat suuria. Kannattaa siis mietti vielä. Kaikista parhainta aikaa lapsi viettää omien vanhempiensa kanssa.

  VastaaPoista
 9. Ei nyt liity opiskelemiseen, mutta kirjoitit et bussimatkat on siellä kalliita. Täällä maksaa kertamaksu 3,10€, mut onneks nyt saivat alkuvuodesta siihen edes tunnin ilmasen vaihto-oikeuden. (Asun Lahdessa) Eli paljos siellä maksaa?

  VastaaPoista
 10. No en kyllä välttämättä lähtis suosittelemaan nettilukiota. On päiviä jolloin on tosi hankala aikatauluttaa päivä niin, että kotityöt tulee tehtyä, Sofia viihtyy ja mä kerkeän opiskelemaan. Nettilukio ei myöskään ole mikään halpa vaihtoehto, sillä niitä kirjoja joutuu silti ostelemaan, ja opintotukea et saa (ihan ku siitä muka jotain hyötyä edes olis). No kirjoja saa onneksi käytettynä, ja ne saa myytyä etiä päin, mutta silti.

  VastaaPoista
 11. Hahah mun oli pakko tulla kertomaan sulle tää, näin susta unta viime yönä :D Esittelit mulle sun uutta pinkkiä untuvatakkia ja Mikaelin MEKKOJA jotka roikku teidän katosta henkareilla ::::DDD Sulla oli myös uudet lasit jotka näytti kutakuinkin tältä: http://topgoogletrends.netcashdaily.net/wp-content/uploads/2008/12/dame-edna.jpg ::::: DDDD

  VastaaPoista
 12. Aniina: kyllä olen harkinnut, mutta täälläpäin peräkylillä sellaisia paikkoja hoitoalalta tuskin löytyy.

  Jansky: taidan olla enemmän ammatin tarpeessa. :)

  Anttu: Kiitos, kerroit paljon uutta tietoa.. Ja kyllä hakea aina kannattaa!

  Heidi: Vähän sitä lomaa äitiydesxtä kaipaisinkin.

  Klara: Tuotakin mietin, että menisin töihin, mutta siwan kassan viikkotyötunnit ovat niin pieniä, että melkein fiksumpi jäädä kotiin.

  Nappi: ois ihana nähdä, laitatko numeron sähköpostiin??

  Anonyymi: sinullakin hyvä pointti!

  Laura: samanhintaista on..

  Rudi: Totta, kirjat ovat perkeleen kalliita.

  Mn: :D mitääh? tuu joku päivä katselemaan niitä mekkoja ;) uu, nuo lasit.

  VastaaPoista
 13. mä pohdin samoja asioita...olen käynyt kaksoistutkinnon, ja senjälkeen tein töitä muutamia vuosia ennen kuin tulin raskaaksi. Nyt kuitenkin tuntuu että "vanha ala" ei voisi vähempää enää kiinnostaa ja olenkin suunnitellut ammattikorkeaan hakemista. Mutta nuo tulot!!!(!!!) Mäkin jotenkin kammoan opintolainaa, mutta kai sitä on vaan nostettava. mulla kyllä mies tienaa ihan hyvin, mutta en haluaisi olla 3,5 vuotta lähes täysin miehen elätettävänä...Hankalaa, mutta toisaalta parempi hoitaa opiskelut nyt nuorempana alta pois!

  VastaaPoista
 14. Mau. Ja sitten on se uusi laki, että työttömyyspäivärahalla (on isompi kuin opintotuki) voi nykyään opiskella myös.

  Ja jos sulla on tosi pienet tulot, niin päivähoito ei maksa mitään (näin ainakin Jyväskylässä). Päiväkodin sijaan suosittelisin itse perhepäivähoitoa alle 3-vuotiaille lapsille... Ne ryhmäkoot... Terveisin lastentarhanope ;).

  Ainahan voit hakea kouluun, kävi sitten miten kävi! :) Kyllä kaikki aina järjestyy. Ja opintolaina on tosiaan "halpa" laina, mutta sitä kannattaa harkita ja jos sen ottaa, niin tehdä kunnon rahankäyttösuunnitelma :).

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 15. Hassua ettei ole - Pirkanmaalla nimeenonaan on hoitoalalla niitä oppisopimuspaikkoja. Vinkki, muuta Tampereelle ;) Toivottavasti kaikki järjestyy!

  VastaaPoista
 16. Kyllä kannattaa lähteä opiskelemaan! Eikös ne tuet ole paremmat kun taloudessa asuu vain yksi aikuinen( jos asuu)? Ite opiskelen nyt kahden lapsen äitinä ja puolison takia en saa mitään asumistukia vaan opintotuen..Nostan siis opintolainaa ja käyn silloin tällöin viikonloppu töissä ja rahat riittää ihan hyvin.. Kuitenkin hoitomaksut yms. on paljon pienemmät opiskelijalle:) kyllä se ammatti kannattaa hankkia nyt.. ei se sen helpompaa oo myöhemminkään...

  VastaaPoista
 17. Kyllä kannattaa lähteä opiskelemaan! Eikös ne tuet ole paremmat kun taloudessa asuu vain yksi aikuinen( jos asuu)? Ite opiskelen nyt kahden lapsen äitinä ja puolison takia en saa mitään asumistukia vaan opintotuen..Nostan siis opintolainaa ja käyn silloin tällöin viikonloppu töissä ja rahat riittää ihan hyvin.. Kuitenkin hoitomaksut yms. on paljon pienemmät opiskelijalle:) kyllä se ammatti kannattaa hankkia nyt.. ei se sen helpompaa oo myöhemminkään...

  VastaaPoista
 18. Opiskeleva mamma saa asumistukea kelasta enemmän kuin opintotukena, mutta sen 250 e max käteen.. itse ajattelin odottaa kunnes olen 26 ja pääsen työttömyyspäivärahalla 9e/päivä korotuksella opiskelemaan, itse heinäkuussa 2010 syntyneen tytön 20 wee ammatiton mamma Helsingissä nykyään, ennen tampereella :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...