2013/03/18

koulutussuunnitelma


Minä tein sen. Hain yhteishaussa koulupaikkaa.
Epäröin hakemista, koska en nyt kuitenkaan heti syksyllä ole kouluun juoksemassa uutuuttaan hohtavan koululaukun kanssa. Jos saan jollain konstilla paikan, niin sitten lykkään sitä, jos se on  mahdollista. En tahdo laittaa Miroa ja Mikaelia vielä tulevana syksynä päiväkotiin. Ja jos ei vaikka sitten kiinnostakaan tai jos vaikka mieli muuttuu, niin aina voi hakea uudestaan, jos nyt jostain syystä koulun aloittaminen ei luonnistukaan.

Mietin hoitoalaa, lähihoitajan ammattia, todella pitkään. Pohdintojen tulokseksi kuitenkin tuli se, ettei minusta olemaan tekemään sellaista työtä. Henkisesti raskas hoitajantyö ei tälläiselle rähmäkäpälälle sovi. Nostan hattua kaikille lähi- ja sairaanhoitajille, ei minusta ole sellaiseen.

Mihin sitten hain? Peruskoulun päättötodistuksen kera ammattikouluun. Hain kahdelle linjalle.
Ensimmäinen hakutoiveeni oli Savon ammatti- ja aikuisopiston pintakäsittelypuoli. Olen enemmän tekevä, kuin lukeva ihminen, joten luonnollisesti, vaikka maalarin työ voisi olla se, mitä jaksaisin tehdä. Toinen hakutoive oli samaisen koulun sisustus- ja verhoilupuoli. Kummatkin käy. Ne kiinnostivat eniten.

Toivon luonnollisesti opiskelujen jälkeen työllistyväni mahd.pian. Rahalle on aina käyttöä ja haaveet omasta asunnosta alkavat poltella nurkan takana. Koska opiskelemaan siirtyessäni saan paljon vähemmän rahallista tukea valtiolta ja elämäni ensimmäinen lainanottaminenkin tulee ajankohtaiseksi. Pakko se on kai päästä elämässä eteenpäin, peruskoulun jälkeen en saanut mitään valmiiksi asti.

Paitsi lapset.

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Itelläkin alkaa jo pikkuhiljaa jännittämään, kun elokuussa koulunpenkki kutsuu parin välivuoden jälkeen ja tytön laittaminen hoitoon jännittää ehkä vielä enemmän. Ehkä se siitä lähtee sujumaan jännityksistä huolimatta. :)

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä! Hienoa, että olet menossa eteenpäin..

  Mä pähkäilen jatkanko töitä lokakuussa vai kitkutellaanko kotihoidontuella loppuvuosi(joulukuun otan tän vuoden kesälomista vapaaksi, ehkä) ja palaan vasta loppiaisen jälkeen.. Kaikki riippuu miten tuo surkea kelan tuki tulee riittämään (palkka kuitenkin on yli puolet suurempi, joten paluu heti lokakuussa hiukan kutkuttelis, mut sit ku tyttö olis vaan 10 kk niin ei hirveemmin innosta..)

  VastaaPoista
 3. Pakko kirjoittaa ja mainita että raksapuolella on tooodella monella hiljaista aina talvisin..pakkolomautuksia eniten sillä alalla.. :/ suosittelen miettimään vielä..itseäkin kiinnosti kovasti se puoli, mutta kun seurasin miehen uraa sivusta niin ajatukset muuttui.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennus ja pinta käsittely puoli ovat aivan eri asia.

   Poista
 4. lähihoitaja täällä hei!

  onhan tämä työ rankkaa mutta äärimmäisen palkitsevaa! :) ja töitä on ihan varmasti!

  VastaaPoista
 5. Lähihoitajan työnn henkinen rankkuus ja kuormittavuus on vahvasti riippuvainen minkälaista työtä lopulta tulee tekemään. Toisissa paikoissa työ on äärimmäisen palkitsevaa ja nautinnollista. Itse työskentelen kehitysvamma-alalla, ja vaikka itse en ole lähihoitaja koulutukseltani, toimii kanssani samoissa työtehtävissä myös lähihoitajia.

  joten jos yhtään joku puoli lähihoitajankin työssä kiinnostaa niin suosittelen myös sille alalle hakemista, uskoisin että esimerkiksi kehitysvammaisten parissa työskentely sopisi juuri "rämäpäälle" mieluummin kuin rauhalliselle ja harkitsevalle.

  Mutta tsemppiä sinulle, mille alalle sitten ikinä päädytkään!

  VastaaPoista
 6. Hei

  En halua lannistaa, mutta haluan jakaa oman kokemukseni.

  Itsekkin haaveilin aikoinaan juurikin noista valitsemistasi aloista. Totesin kuitenkin, ettei minun värisilmäni riitä sisustusalalle ja pintakäsittelyn perustutkintoa ei ollut kotipaikkakunnallani.

  Jälkeen päin olen miettinytkin, että sisustajan täytyy olla todella hyvä että pärjää, siis todella hankala työllistyä.
  Samoin rakennustyömailla olleena todennut, ettei maalarin työ ole vain pelkkää iloisilla väreillä leikkimistä ja pensselillä sutimista.. Suurin osa työstä on kaikenlaista tasoitteiden levittämistä ja hiomista. Todella rankkaa ja ennen kaikkea pölyistä työtä. Lisäksi suomalainen maalari alkaa olla harvinainen näky..

  Itse aikoinaan päädyin normaalille rakennuspuolelle ammattikouluun. Tykkäsin koulusta todella paljon ja minut otettiin siellä hyvin vastaan. Pääsin hyviin harjoittelupaikkoihinkin koulun aikaan ja sain kehujakin ammattitaidosta.

  Nyt opiskelen amk tasolla samaa alaa kolmatta vuotta. Koulumenestys on ollut luokan parhaimmistoa koko ajan.
  Harjoittelupaikan saanti on todella vaikeaa, minua ei oteta tyttönä vakavasti. Yleensäkin naisia pidetään liian heikkoina sekä henkisesti että fyysisesti alalle.

  Olen todella solmussa, en tiedä, pitäisikö mennä suosiolla lähihoitajaksi lukemaan.
  Kesätöiden saaminen on ollut todella tiukassa, minua ei oteta edes kaupan kassalle, koska en ole edes ylioppilas, toki olen suorittanut melkein kaksoistutkinnon.

  Sinnitellyt olen mieheni siivillä, joka työskentelee rakennusalalla, hänen kauttaan olen saanut jonkinlaisia töitä, ja toki hyvää kokemusta. Minusta vain tuntuu että olen hirveä riippakivi, jota pitää raahata perässä, kun en itse onnistu työn saannissa. Osasyyn työttömyydelleni vieritän kyllä pienelle arkuudelleni. Ehkä perushiljaiselle suomalaiselle ei ole enää töitä.

  Onhan se tärkeää että työ olisi mielekästä, silti itse miettisin uudestaan ammatinvalintaa todennäköisen työnsaannin kannalta enemmän.

  VastaaPoista
 7. Pintakäsittely puolella on myöskin yhtälailla hiljaista. saneeraushommissa yms ainakin.

  VastaaPoista
 8. Lähihoitaja voi olla niin eri paikoissa töissä, niin ehkä sieltä joku mielenkiintoinen paikka sullekkin löytyis :) Nimittäin ois enemmän töitä, ettet jäis heti työttömäksi :(

  VastaaPoista
 9. Nyt täällä kirjoittaa kaikkien anonyymien unelma: Lähihoitaja-maalari! Joka sinulle kertoo kristallipallostaan mitä kannattaa tehdä...

  Tee niinkuin minä eli IHAN MITÄ HALUAT! :) Itse himoitsin molempia ammattinimikkeitä, noin vain ne hankin. 5½ vuotta siinä meni aikaa. Molemmat on ihan hyviä vaihtoehtoja ja mä käsitin että olet tuon hoitsupuolen jo unohtanut, joten en ymmärrä miksi kaikki tulee siitä mössöttään. Totta on, että alalla on töitä. Nimittäin itsekin olin tuossa juuri 2,5 KUUKAUTTA työtön vaikka hain koko maakunnasta töitä. Maalariksi mua kysellään aina välillä, lähinnä tutuille tapetoimaan/maalaamaan sisätiloihin. Töitä riittää kyllä osaavalle tekijälle pintakäsittely-puolella! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. Itse opiskelen pintakäsittelyä, toki tämä on vasta ensimmäinen vuoteni. Mutta anyway voin sanoo että itse olen viihtynyt hyvin, mutta ainoana pelkona on ettei alalla oikeasti ole kovin paljoa töitä tarjolla, paitsi teollisuusmaalaamoissa. Itseasiassa kovakin kysyntä jauhemaalareista. Mutta tämä ei ole sitten mitään seinien maalamista taikka tapetointia tai no ylipäätään mitään remontti hommia. Teollisuusmaalaamo on.... no teollista ja tehtaalla työskentelyä, no thanks!

  Siis pinttisala on mielestäni monipuolinen ja kiinnostava, olen itsekkin luova ihminen, mutta todellisuus on, ettei maalari omaa luovuuttaan käytä (ainakaan paljoa). Maalari tekee töitä käskettynä jonka asiakas laatii, et itse pääse vaikuttamaan sisustukseen muutakuin tekemällä mahdollisimman hyvää jälkeä. Ja alalla on myös muutakin kuin maalausta ja tapetointia, paljon tasoitustöitä ja hiomista. Märkätilanlaatoitus, joka on yksi valinnainen (kannattaa valita!)

  Tsemppiä valintaasi. Kannattaa tarkoin miettiä kumpaan haluat mieluummin tehdä: suunnittelu töitä vai toteuttaa muiden suunnitelmia. Mutta miksei opiskella suunnittelijaksi ja maalariksi! ;)

  VastaaPoista
 11. Pintakäsittelyala on mielenkiintoinen ja monihaarainen, mutta kuten tässä on monet jo sanoneet, alkaa olla aika näky, jos jossain törmäät suomalaiseen pintakäsittelijään. Onpa kyse sitten tehtaasta tai raksasta, niin monessa paikassa etelä-Helsingin veljet tekevät töitä halvemmalla, kuin koulut käynyt suomalainen.

  Itse olen automaalariksi valmistunut, teollista pintakäsittelyä opiskellut ja valitettavasti kovasta yrityksestä huolimatta oli todettava, että duunin saaminen voi olla tosi perseestä. Tai perseessä, miten sen nyt ottaa.

  Parhaassa tapauksessa kuitenkin pystyt työllistymään työharjoittelupaikkaan!

  Enivei, onnea hakuihin. Toivottavasti löydät sen, mitä haluat tehdä. :3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...