2014/01/03

Pohdintoja päiväkotiarjen aloittamisestaAjattelin aikaisemmin syksyllä, että tämä olisi enemmän sellainen pice-of-cake-tyylinen juttu.
Äiti koulun penkille ja lapset päiväkotiin.

Just. Olimpa väärässä.

Mitä lähemmäs tammikuun seitsämäs saapuu, sitä enemmän minua alkaa harmittamaan ja pelottamaan, ettei tämä käy ehkä sittenkään niin helposti. Olemme nyt olleet tutustumassa päiväkotiin kolme kertaa, tänään pojat ensimmäistä kertaa jäivät ilman vanhempia muutamaksi tunniksi. Olen viimeisen viikon aikana saanut yöt kulutettua hyvin pohtimalla sitä, miten nirso esikoiseni saa syötyä ja miten kuopukseni nukuttua vieraassa ympäristössä. Mikaelillakin kun on se uhma päällä, miten sen ( ja varsinkin päiväkodin työntekijöiden ) päivät tulevat sujumaan? Entä Miro, jääkö se ihan kaikkien jalkohiin? Entäs, jos nyt pilaan meidän kiintymissuhteen kokonaan ja pienemmästä lapsestani kasvaa automaattisesti se raukka, jonka vanhemmat hylkäsivät päiväkotiin pienenä, eikä se siksi osaa eikä ikinä opi mitään? Mikael sai olla kotona kolme vuotta, joten onko tämä nyt Miroa kohtaan epäreilua? Entäpä se kiukun määrä, mitä uusi elämä alkuun tuo tullessaan? Koenko paskamutsi-oloa vielä pitkään? Muistanko/osaanko edes hankkia aina juuri ne ulkoiluvaateet mitä pitääkin? Entä jos me vieraannutaan lasten kanssa toisistamme?

Tekisimpä sitten niin tai näin, niin joku löytää aina sanomista siihen, miten olisi pitänyt sittenkin tehdä. Turha minun on kai itseäni kiusata ja syyllistää, elämäntilanne nyt vain on tälläinen ja nyt on opittava pelaamaan uusilla säännöillä. Mikael ja Miro saavat varmasti kavereita, tarpeeksi ulkoilua ja ovat varmasti hyvissä käsissä arkipäivät. Päiväkoti on tosi pieni, vain muutama lapsi ollut nyt samaan aikaan tutustumassa meidän kanssa, joten ainakin henkilökuntaa on tarpeeksi, vaikka joukossa paljon näitä pieniä olisikin. Ja kyllähän me sopeudutaan, ajan kanssa.

Itkua nieleskellen huikkasin heipat ja hiivin eteisen kautta pääovista ulos ja autoon tänään ensimmäistä kertaa. Eikä meidän perään huutanut kumpikaan pojista.

Ja miten oli pojilla sujunut sen aikaa, mitä olimme poissa?
Miro oli syönyt ison lautasellinen sosekeittoa oikein nautinnolla, eikä isompaa meinannut saada lähtemään pois ollenkaan.


14 kommenttia:

 1. Mä oon kuullut että ne vaikeimmat hetket on sitten vasta, kun lapsi tajuaa että päiväkotiin on mentävä joka päivä, eikä vielä silloin ekoina päivinä. Kokemusta ei oo itellä ollenkaan, joten en tiiä todenmukaisuutta :D Tsemppiä, kyllä pojat tottuu ja viihtyy varmasti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo samaa huhua täälläkin kiertää, ounouu... :D
   Kiitoksia! alku vaan aina se hankalin..

   Poista
 2. Meillähän T ei syönyt päiväkodissa kuin tyyliin leipää, koska ruoka oli ns. liian sotkuista. Loppukuusta alkoivat ottaa esim. Lihapullat erikseen ennen kastikkeeseen sotkemista ja ruoka maistui paremmin. Kotona kyllä tankattiin sitten päivällistä ison miehen annoksia, mutta ei lapsi nälkään itseään tapa :) muutaman kerran oli päiväunille mennessä itkenyt, mutta oppi pian. Ja oppi nukahtamaan kotona paremmin ja nukkui kokonaisia öitä! Itku tuli aina kun piti lähteä kotiin, eli kyllä siellä oli kivaa. Vaikka äitiä hirvitti. Ja itketti.

  Voimia muutokseen, toivottavasti se sujuu teillä yhtä helposti kuin meillä ja kuten sanottu, pojat tottuu varmasti <3 (äiti ei välttämättä, siihen kannattaa varautua)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Toivomme parasta, ihana sinä, kun aina ajattelet positiivisesti!

   Poista
 3. Meillä esikoinen oli vajaan vuoden hoidossa ja aloitti siis 1v 3kk ikäisenä. Aluksi oli huutoa ja itkua ja äitikin lähti itkien pois. :/ Hoitajat kyl sanoivat että itku loppu lähes heti kun auto hävisi pihalta! :D
  Parin kuukauden päästä ei enää meinattu jaksaa odottaa et pääsee hoitoon. :)

  Tsemppiä teille, kaikki menee varmasti hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Uusi tilanne tällä äitiyden matkalla. Jännittää enemmän, kuin koskaan :)

   Poista
 4. Pakko myöntää etten ymmärrä tuota monien puhumaa paskamutsi-fiilistä liittyen lapsen päiväkodin aloitukseen. Meillä tyttö meni kaksi vuotiaana tarhaan, enkä ymmärrä vieläkään ihmisten kysymyksiä siitä, kuinka paskamutsi olo mulla on. Sehän on täällä päin maailmaa normaalia, loogista, että lapset menee tarhaan. Ja ammattilaisethan siellä on lasten kanssa. Meillä ainakin on hyvin sujunut uusi arki, vaikka itsekin jännäilin ekana päivänä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se paskamutsifiilis johtui vaan siitä, että on liian ankara itselleen. Turhaa itsensäsyyllistämistähän se on, koska ei se oikeasti ketään huonommaksi kyllä tee :)

   Poista
 5. Päivähoidon alottaminen on iso muutos koko perheelle. Näin päiväkodin työntekijänä (tosin opintovapaalla olevana sellaisena) voin kuitenkin sanoa, että yleensä vaikeinta on nimenomaan jäädä päiväkotiin ja sitten suututaan, kun kotiin pitäisi lähteä. Aamulla itkut loppuu usein kuin seinään samalla hetkellä, kun äiti tai isä kurvaa autolla/pyörällä/kävellen pois näkyvistä. Päiväunilla monella on unikaveri, joka helpottaa unille menoa :)

  Muistat vaan pitää päiväkodilla riittävästi erilaisia varavaatteita (vähintään muutamat sukat, alushousut, pari t-paitaa, pitkähihainen t-paita, huppari, pitkät kalsarit ja collegehousut tms. Lista kuulostaa pitkälle, mutta ei se sitä loppujen lopuksi ole, koska etenkin pienillä saattaa päivän aikana mennä vaatteet muutamankin kerran vaihtoon). Lisäksi päiväkodilla kannattaa olla varaulkohanskat, koska esim reimatec on sellanen merkki, jota ei kuivauskaappiin sais laittaa ja huonolla tuurilla sitten voi olla märät hanskat iltapäivällä (ja niitä ei ole kiva lapselle käteen laittaa, mutta ilman hanskojakaan ei voi olla). Kurkkaat vaikka joka päivä poikia hakiessa, että on riittävästi vaihtovaatteita ja siitä jos tekee tavan, niin ei pääse loppumaan. Lisäksi päiväkodin työntekijät kyllä muistuttaa, jos joku vaatekappale joskus on päässy loppumaan ja niin käy oikeesti ihan jokaiselle perheelle joskus. No stress! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sulle. Laitoin jo kurikset ja kaksi vaatekertaa molempien omiin lokeroihin :) ( olipa ne ihanat pienet ja söpöt ) . Kiitti hyvistä vinkeistä!

   Poista
 6. Meillä alkaa pojalla kans 7.1 hoito :( Tosin perhepäivähoitajalla. Jännittää, masentaa yms. pakko se silti on kun pitää elääkkin jollain rahalla :)

  VastaaPoista
 7. Itse päiväkodintätinä voin kertoa, että ei se päiväkoti mikään kamala paikka ole :) Työntekijät on koulutettu ja osaavat hommansa. Monet jutut päiväkodin jutut sujuu helpommin päikyssä kuin kotona, koska yleensä kaikki lapset tekevät samoja asioita esim. menevät päiväunille.

  Varmasti tulee niitä päiviä, kun ensihurmos päiväkodissa on koettu ja "karu" totuus päiväkotiin menemisestä joka päivä paljastuu :D Itse ajattelen ainakin niin, että eipä sitä itsekään joka päivä riemusta kiljuen töihin mene, joten suotakoon se oikeus lapsellekin :)

  Pojat oppivat varmasti päikyssä uusia taitoja sekä tapaavat toisia lapsia. Päiväkodissa yleensä noudatetaan samaa rytmiä päivästä toiseen, joka auttaa lapsia ennakoimaan tilanteita ja ymmärtämään päivän kulkua. Odotahan vain niitä synttärikutsuja, joita alkaa jossain vaiheessa ilmestyä lokeroihin, kun lapset tutustuvat paremmin :)

  Jos jokin askarruttaa tai mietityttää, kannustan rohkeasti tuomaan asioita esiin työntekijöiden kanssa, he ymmärtävät varmasti millaista on laittaa lapset päiväkotiin ja osaavat tukea ja kannustaa. Mitä enemmän puhuu asioista, sitä helpompaa on myös tehdä yhteistyötä päiväkodin henkilökunnan kanssa ja tulla ymmärretyksi oikein. Parhaimmillaan kasvatuskumppanuus päiväkodin ja kodin välillä tukee lapsen kehitystä ja oppimista. :)

  Mukavia hoitopäiviä pojille, älä Sini suotta pode huonoa omaatuntoa :)

  t. Se tyttö, joka bongasi sinut S-linnan Hesen vessassa pari vuotta sitten :)

  VastaaPoista
 8. Sinä!! Miten sinä vieläkin täällä pyörit?! Upeaa!! Miten menee? :)
  Kiitos tästä, kyllä mua lohduttaa kun tiedän, että ammattilaisiahan siellä on ja pojat on hyvissä käsissä :)

  <3 ihanaa uutta vuotta

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...